Hoe herken je een dieet? š©
- demivanmaanen99
- 6 jan
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 jan

Diëten zijn al lange tijd een populair middel om gewicht te verliezen, maar de realiteit is dat ze vaak niet de oplossing zijn voor een duurzame gezonde levensstijl. Wat we zien bij het grootste deel van de diëters is dat zij op korte termijn wat afvallen, maar op de lange termijn alles (óf zelfs meer!) weer aankomen. De diëten zitten vaak zo in elkaar dat je wel MOET terugkomen, hoe kan de dieetindustrie anders elk jaar miljoenen blijven verdienen?
Gelukkig willen meer en meer mensen geen diĆ«ten meer volgen. Het geeft immers op de lange termijn geen echte veranderingen. Echter kan het soms lastig zijn om een dieet te herkennen, vooral als het er āgezondā uitziet. Inmiddels wƩƩt de dieetindustrie dat het woordje 'dieet' een rode vlag is voor velen en wordt er daardoor vaker gekozen voor het woordje 'gezonde leefstijl'.
In deze blogpost onthul ik de trucjes, want hoe herken je een dieet?! š©
Hier zijn enkele rode vlaggen waarmee je een dieet kunt herkennen:
š©Regels & restricties
Een van de belangrijkste kenmerken van een dieet is de aanwezigheid van (strikte) regels en restricties. Als je voedselgroepen zoals koolhydraten, vetten of suiker moet vermijden is het een dieet.
š© Punten of CalorieĆ«n Tellen
Een van de duidelijkste rode vlaggen voor een dieet is wanneer je moet tellen hoeveel punten of calorieƫn je consumeert.
š© Schemaās
DiĆ«ten die strikte schemaās opleggen, zoals vaste eettijden, negeren persoonlijke voorkeuren, levensstijl of natuurlijke eetbehoeften. Ze gaan ervan uit dat iedereen hetzelfde eet- en leefritme heeft, wat niet het geval is.
š©De focus is afvallen
Als het hoofddoel van je eetpatroon gewichtsverlies is, kun je het altijd beschouwen als een dieet.
š©Eten wordt beoordeeld op basis van 'goed' of 'slecht'
Diƫten delen vaak voedingsmiddelen in als "goed" of "slecht," wat leidt tot het idee dat bepaalde voedingsmiddelen verboden zijn. Denk ook maar eens aan recepten die gelabeld worden als 'guilt-free'. Dit kan een schaamtegevoel creƫren wanneer je een keer 'slecht' voedsel eet.
š©Cheatdays of cheatmeals
Cheatdays of cheatmeals zijn vaak een rode vlag in diƫten, omdat ze de onrealistische indruk wekken dat je gedurende de week je best doet om gezond te eten, maar dat je af en toe 'mag zondigen'. Dit creƫert die ongezonde mindset over 'goed' en 'fout' eten, waarbij je jezelf beloont voor het volgen van het dieet met voedsel dat je 'normaal' zou vermijden. Cheatdays of cheatmeals leiden vaak tot gevoelens van schuld of schaamte, het versterkt de alles-of-niets mentaliteit en het kan zorgen voor eetbuien.
š© Het gebruik van voor- en na fotoās
Voor- en na fotoās zijn een veelgebruikte marketingtruc voor diĆ«ten en gewichtsverliesprogrammaās. Ze creĆ«ren een kunstmatig beeld van succes door alleen de uiterlijke verandering te tonen, terwijl ze de innerlijke processen en de emotionele impact van diĆ«ten negeren. Dit soort fotoās suggereert dat het belangrijkste resultaat van een dieet afvallen is en niet het verbeteren van je gezondheid. Bovendien kunnen voor- en na fotoās de druk verhogen om een bepaald lichaamsbeeld te bereiken, wat jouw zelfbeeld negatief kan beĆÆnvloeden.
Belangrijk om te onthouden is dat de dieetcultuur zichzelf opnieuw uit probeert te vinden. DiĆ«ten zijn niet meer 'in', dus bedenken ze nieuwe termen zoals 'leefstijl', 'detoxen', āresettenā, of āvastenā.
Voordat je begint aan een nieuw eetpatroon of een zogenaamd gezonde leefstijl, stel jezelf deze belangrijke vragen:
Is er een start- en einddatum?
Gebruiken ze woorden zoals āchallengeā of andere alarmerende termen?
Schrap je meerdere voedselgroepen?
Kun je dit op lange termijn volhouden?
Heeft het invloed op je relatie met jezelf of met eten?
Geniet je echt van wat je doet of consumeert?
Is de persoon die het promoot een gekwalificeerd gezondheidsprofessional?
Laat je er niet in trappen!
De vicieuze cirkel
Diƫten wordt vaak een eindeloze cirkel van je slecht in je vel voelen, op dieet gaan, tijdelijk succes ervaren, dan weer falen en terugkomen waar je begonnen was of zelfs nog zwaarder.
Ik maakte al een tijdje terug een podcast over de dieetindustrie en onze dieetcultuur, hieronder kan je het volledig beluisteren!šš»




Opmerkingen